De werkelijke betekenis van winnen...

Hans Ree, schaakgrootmeester, schrijft wekelijks de schaak-rubriek in NRC-Handelsblad vol. Zo ook tijdens de tweekamp om de wereldtitel tussen de Noor Magnus Carlsen en uitdager Viswanathan (ook wel: Vishy) Anand uit India. Die tweekamp werd gehouden in het Russische Sotsji tussen 7 en 23 november. Er waren 12 partijen voorzien; na 11 partijen had Carlsen een onoverbrugbare voorsprong genomen: 6,5-4,5. Toen Ree zijn column schreef was de tweekamp net over de helft (NRC, 22 november 2014):

"Toen Magnus Carlsen in de zevende partij tegen Anand na 122 zetten remise gaf, waren er mensen die dachten dat hij nog wel had doorgespeeld als hij wist dat hij het record kon breken van de langste partij in een match om het wereldkampioenschap, dat op naam van Kortchnoi en Karpov staat, die in 1978 in de Fillipijnse stad Bagulo City een partij van 124 zetten speelden.

Het was een schromelijke onderschatting van Carlsens kennis van de schaakgeschiedenis en ook van zijn gevoel van hoe het hoort.

Al tien jaar geleden werd er hoog opgegeven van zijn fabelachtige geheugen. Er werd gezegd dat hij alle demografische gegevens van alle landen en hun hoofdsteden kende, het aantal inwoners, middelen van bestaan en hoe laat de post er werd bezorgd, noem maar op. Hij is ook een kenner van de schaakgeschiedenis en die beroemde partij tussen Kortchnoi en Karpov kent hij zeker. Als hij ooit heeft gezien dat het record op 124 staat, dan weet hij dat nu nog exact.

En juist daarom hield hij na 122 zetten op, uit fatsoen, juist om het record niet te breken. Als hij nog drie zetten door was gegaan, kon er met recht gezegd worden dat hij niet meer speelde om te winnen, maar om de vulgaire reden dat er een record kon worden gebroken. Door het niet te breken, verdedigde Carlsen de waardigheid van een match om het wereldkampioenschap."

Carlsen werd op 13-jarige leeftijd grootmeester. Op 1 januari 2010, op 19-jarige leeftijd, werd hij de jongste schaker ooit op de eerste plaats van de FIDE-ranglijst. In 2012, na met overmacht de Londen Chess Classic te hebben gewonnen, bereikte hij een nooit eerder behaalde rating en brak daarmee het record van de Rus Garri Kasparov. In 2013, toen hij nog net geen 23 jaar was, werd hij voor 't eerst wereldkampioen door regerend wereldkampioen Anand (toen 44 jaar oud) ruim te verslaan. Hij werd daarmee niet de jongste wereldkampioen, dat bleef Kasparov (die toen 22 jaar was) - het gaat hier dus om een verschil van enkele maanden...

'Goed spelen, dan komt het resultaat vanzelf', zei eens een beroemde sport-coach. Een Amerikaanse football-coach uit de Hall-of-Fame verwoordde het als volgt: 'The score takes care of itself'. Een rechtgeaarde CoachDieNooitVerliest herkent dit vast en zeker.

JvR (januari 2015)