De werkelijke betekenis van winnen...

 De bergbeklimmer bekijkt zijn zelf-gekozen opdracht: het free-solo beklimmen van El Capitan. 

In de documentaire wordt het hele proces van presteren onder de enige regie die ertoe doet, die van jezelf, perfect weergegeven in de manier waarop een klimmer toewerkt naar het doel om de Yosemite-bergwand te overwinnen zonder touw, dus zonder zekerheid. Alleen jezelf, wat magnesiumpoeder, klimschoenen. Tja, en als je het dan naar jouw eigen idee voldoende hebt voorbereid, dan ga je er aan beginnen als je zelf voelt dat je ertoe in staat bent en de tijd gekomen is.

Zoals elk jaar in de tweede en derde week van november is het IDFA een feest. Ruim 300 documentaires in meerdere bioscoopzalen in Amsterdam. Ik was, zoals elk jaar, vooral geïnteresseerd in de sport-docu’s. Voor mij sprong er dit jaar een docu uit die ik op de laatste zaterdag van het IDFA zag (24 november): "Free Solo" (USA; regie: E. Chai Vasarhelyi & Jimmy Chin; 2018, 101 min). De tekst over de docu in de IDFA-programmering heeft u al gelezen als introductietekst.

De docu is een aanrader voor iedereen die zelf iets moois wil bereiken of iemand of een groep wil begeleiden op weg naar zo'n prestatie. De docu brengt in anderhalf uur in beeld wat ik in vele (wetenschappelijke) boeken en artikelen, sportboeken en gesprekken in de loop van vele jaren heb ontdekt: het proces waarin een gedroomd doel steeds dichterbij komt in de realiteit, en daarmee steeds tastbaarder wordt, welke motor dat proces op gang houdt, en welke rol de sociale omgeving hierin speelt. Met deze ogen naar de documentaire ‘Free Solo’ kijken is een openbaring! 

Bekijk de trailer bijvoorbeeld via IMDb.com: 2:28min, plus daarnaast eentje van 31 seconden. Maar laat de video van een interview-sessie van 6 min lopen - die kun je beter pas zien als je de docu hebt bekeken, want het interview haalt een deel van de spanning weg.

En luister in de trailer naar de opmerking van de moeder van Alex: “I think when he is free-soloing he feels the most alive, the most everything. How can you even think about taking it away from somebody?

De documentaire is op 30 sept. 2018 in de USA uitgebracht, komt op 14 dec. 2018 in de UK uit en zal op 10 jan. 2019 in de Nederlandse bioscoop te zien zijn.  Op IMDb.com is op 28 nov 2018 door 1.856 personen een stem uitgebracht, en is het gemiddelde 8,7 (op een schaal van 1-10). De tekst op IMDb.com over deze docu is:      

Follow Alex Honnold as he becomes the first person to ever free solo climb Yosemite's 3.000ft high El Capitan Wall. With no ropes or safety gear, he completed arguably the greatest feat in rock climbing history.’

Ik schreef al: elke ambitieuze sporter en elke ambitieuze begeleider zou deze documentaire moeten zien. En ik zou er aan toe willen voegen: iedereen bij de Nederlandse Jeugdzorg, die nog steeds denkt dat het stoppen van ‘ons’ zeilmeisje destijds een terechte beslissing was, óók!  De documentaire “Free Solo” gaat over een volwassene – daar heeft gelukkig Jeugdzorg geen bemoeienis mee. Maar ook mensen in dit soort organisaties zouden de docu moeten gaan zien, omdat een betere bijscholing (èn dan ook nog in minder dan twee uur!), mij niet mogelijk lijkt. 

Voor Coaches Die Nooit Verliezen: deze docu mag je niet missen, gaan kijken!

Jacques van Rossum

Actueel