De werkelijke betekenis van winnen...

Het Parool wijdde er op 21 juli j.l. een artikel aan, onder de titel "Parool Film Fest opent met Borg/McEnroe".

In de film, onder regie van de Deen Janus Metz Pedersen, wordt getoond hoe de beide finalisten, Borg en McEnroe, zich voorbereiden op de finale.

Uit het krantenartikel: "De finale -de apotheose van de film- werd destijds omschreven als 'when ice met fire'. (...) "Borg/McEnroe draait in zijn geheel om de Wimbledonfinale van 1980, hét tennisduel van het jaar. De Zweed Björn Borg, nummer één op de wereldranglijst, gaat het duel aan met het Amerikaanse talent John McEnroe. De ingetogen en vriendelijke Borg wordt door de tenniswereld op handen gedragen. De excentrieke McEnroe staat vooral bekend om zijn temperament. Tijdens de voorbereidingen op de grote finale neemt de rivaliteit toe en lopen de spanningen tussen de twee toptennissers hoog op. De hele wereld kijkt mee terwijl Borg en McEnroe een finale spelen die de tenniswereld voorgoed zal veranderen."

De tweede editie van Paff (Parool Film Fest) draait van woensdag 4 tot en met zondag 7 oktober 2017 in de De Filmhallen (Amsterdam); het festival wordt georganiseerd door dagblad Het Parool.

En dan is wat mij betreft natuurlijk de vraag of in de film Borg/McEnroe ook de gedachten aan bod komen die McEnroe onder meer uitsprak in zijn autobiografie 'Serious' (2002) - zie het stukje 'Actueel' van 9 juli 2017 over de (voor McEnroe) dramatische wending die de partij neemt na de door Borg verloren vierde set, die een vijfde, beslissende set noodzakelijk maakt... 

Zou er in de film aandacht zijn voor de begeleiding van de twee matadoren? In zijn autobiografie 'Serious' is dat onderwerp een ondergeschoven kindje: McEnroe spreekt over zichzelf, en alleen over zichzelf. In het boekje over Born & Wimbledon (2012) komt ook de rol van Borgs trainer Lennart Bergelin nadrukkelijk aan de orde. Bergelin was een manusje-van-alles: hield zich bezig met allerlei aspecten van de wedstrijdvoorbereiding van Borg (trainingen, voeding, rust, tennis-techniek, bespanning rackets), was een "voortreffelijk masseur", en werd in de loop der jaren "een soort tweede vader voor Borg". Bergelin had zelf op internationaal niveau getennist, en kende dus de mogelijke rampen die een loopbaan konden ruïneren van dichtbij. Bergeling was de captain van het Zweedse Davis Cup-team dat in 1975 de eerste Zweede eindoverwininng behaalde. "Na de overwinning in de Davis Cup van 1975 richtte Bergelin zich steeds meer op Björn Borg en diens loopbaan." Uit het boekje 'Björn Borg & Wimbledon' (2012) blijkt ook dat Bergelin en Borg stevige robbertjes uitvochten op het mentale vlak. Het zou mij verbazen (en zeer verrassen, in positieve zin!) als dit soort zaken in de film Borg/McEnroe aan bod zouden komen. Want dat Borg zijn eigen temperament onder de duim kon houden, was wel degelijk een kwestie van trainen/oefenen - bij McEnroe lijkt het temperament eerder het karakter te hebben van een vulkaan, die op uitbarsting staat. Bij wijze van voorbeeld: het incident tijdens de Davis Cup finale 1981 (USA - Argentiniê). Tegenstander José-Luis Clerc wist McEnroe het bloed onder de nagels vandaan te halen (Serious, 2002, p. 143: "I went ballistic") met een villeine opmerking, wat tot een opstootje leidde waarbij iedereen van beide kampen plus de wedstrijdleiding betrokken raakte. Bij Borg had zoiets niet kunnen gebeuren, daar was immers altijd Bergelin nog... 

Wat zal er bij de aftiteling van de film staan? 'Based on a true story'? 'Inspired by a real event'? Volgens hoofdrolspeler Shia Labeouf (interview, 6 oktober 2016) is het filmscript van Ronnie Sandahl niet gebaseerd op een boek of een biografie: "It's based on hard work". Zodat het misschien wel een 'gewone', meer of minder geromantiseerde speelfilm zal blijken te zijn, die een clash tussen twee giganten verbeeldt onder het label 'biopic'? 

JvR, 29-30 juli 2017

De afbeelding toont de beide hoofdrolspelers: John McEnroe (gespeeld door Shia LaBeouf, links) en Björn Borg (Sverrir Gudnason, rechts)