De werkelijke betekenis van winnen...

Intro: Zondagmiddag, 11 juni 2017. Marcella Mesker en Jan Siemerink doen het verslag bij de rechtstreekse beelden van de tennisfinale op Roland Garros. De Spanjaard Rafael Nadal staat tegenover de Zwitser Stan Wawrinka. De eerstgenoemde is tijdens het toernooi 31 jaar geworden. Hij heeft een 4-1 voorsprong in de derde set. Na 27 minuten is er een korte pauze.

Tijdens deze pauze merkt Siemerink op: "Ik zit met bewondering te kijken, hoor, naar Nadal, want je kan misschien je focussen op die stand: 6-2, 6-3, 4-1 - het is een kansloze missie voor Wawrinka. Maar ook Nadal die hier al zo vaak gestaan heeft, al zo veel meegemaakt heeft, maar de intensiteit die hij vanaf het begin af aan tentoonspreidt, zelfs bij het inspelen al, daar begint het al. Elk punt honderd procent geconcentreerd is, elk punt het maximale van zichzelf vraagt, elk punt wil winnen, continu bereid is om daar alles voor over te hebben om dat puntje te winnen. Want daar begint het toch allemaal mee. Dat is toch zijn kwaliteit hoor, ook."

Het is 17.18 uur in Parijs, de wedstrijd is 1 uur en 59 minuten gaande, in de derde set is 27 minuten gespeeld. De wedstrijd gaat verder.

Siemerink: "Wawrinka wordt gesloopt. En hij is niet de enige. Nadal sloopt hier iedereen."

Mesker: "We gaan straks games tellen. Want ook daar kunnen nog weer records gevestigd worden. Hoewel Nadal daar niet mee bezig is, nooit - hij zei 'rekenen was niet mijn beste vak op school'. Nadal gaat naar een game point voor 5-1. Zou hij dan nog een beetje nerveus gaan worden? (stilte) Jij denkt van niet."

Siemerink: "Nee, hij is zo bezig met het volgende punt, om dat weer optimaal te spelen, dat hij niet nadenkt, nu, dat ie kan gaan winnen. Hoe gek het ook klinkt."

Nee, beste Jan Siemerink, dat klinkt niet gek in de oren van een CDNV.  

Nadal wint het gamepoint op de service van Wawrinka, en serveert na de 5-1 zelf naar 6-1 en daarmee de winst in de partij. Nadal wint zijn tiende Roland-Garros titel. En hij krijgt in de 7 wedstrijden in totaal 35 games tegen. Toen Björn Borg in 1980 Roland Garros won, deed hij dat met het minst aantal games tegen ooit: 38. Nadal onderstreept hiermee zijn superioriteit. Nadal is trouwens ook de eerste professionele tennisser ooit die hetzelfde Grand-Slam-toernooi tien keer wint.

De naam van de nu door Nadal onttroonde Björn Borg viel. Over Borg is ook nog wel een mooie anecdote te vertellen - bewaren we voor een volgende 'actueel'. Een anecdote over een Wimbledon-finale, Björn Borg tegen John McEnroe..