De werkelijke betekenis van winnen...

De trainer van de Tilburgse eredivisieclub Willem II werd geportretteerd in de sport-katern van NRC Handelblad op maandag 3 november 2014. In het stuk wordt duidelijk dat de vroeger "zelfingenomen aanvaller", die zelf scoren belangrijker vond dan de team-prestatie, intussen een "groepsdier" is geworden, en nu, als trainer "hamert op het groepsproces". Hij is nu een "prediker van discipline en eensgezindheid, wars van divagedrag".

Na de 1-1 thuis tegen Cambuur (Leeuwarden), waardoor de gepromoveerde Tilburgse club nog altijd de achtste plaats op de ranglijst inneemt, zegt de trainer: "Ik heb enkele spelers in mijn ploeg die heel goed zijn. Maar ik maak ze altijd duidelijk dat ze de ander nodig hebben. Wie aan het teamproces komt, is de klos. Dan kan ik meedogenloos zijn."

Des te vreemder dat in het artikel een voorval vermeld wordt waarin de trainer, J├╝rgen Streppel, eigenhandig dat teamproces de nekslag toebrengt, zoals elke CoachDieNooitVerliest weet: "Voor de wedstrijd had ik de ranglijst in de kleedkamer opgehangen", zegt Streppel. "Ik zei: die vijfde plek kan straks voor jullie zijn". Het artikel vervolgt met: 'Zover kwam het niet. Willem II speelde matig, evenals Cambuur, waardoor een gelijkspel terecht was'.

Het voorval heeft sterke overeenkomsten met wat er ooit in Utrecht gebeurde, toen de plaatselijke eredivisieclub door de trainer vooraf werd ingeprent dat ze de vierde plaats van de ranglijst in handen zouden nemen als ze de wedstrijd zouden winnen (zie Resultaat-denken in de sport (8), d.d. 15 april 2010).

JvR (januari 2015)

PS Op een ranglijst van de mooiste thuis-shirts zouden wat mij betreft de Tricolores met afstand op de eerste plaats staan - gelukkig dragen trainers geen shirt...