De werkelijke betekenis van winnen...

Een film over Wimbledon-1980...

Een film over Wimbledon-1980...

Er is een film in de maak over de legendarische Wimbledonfinale van 1980, tussen de Zweed Björn Borg en de Amerikaan John McEnroe (zie 'Actueel' van 9 juli 2017). De eerste 'screening' ervan in Nederland zal op woensdag 4 oktober 2017 plaatsvinden, in het kader van het Parool Film Fest. De film is op dit moment in productie in Praag en zal ergens in 2017 in de bioscoop komen. De Nederlandse première is dus op 4 oktober.

Lees verder
Verliezen door eigen toedoen...

Verliezen door eigen toedoen...

Wimbledon is weer begonnen. Er wordt in juli 2017 geklaagd over het gras, dat te stug en te glad is en daardoor gevaar oplevert voor de spelers. Een facet dat je niet zo direct besproken ziet worden is dat van het verliezen doordat de sporter zijn/haar gedachten niet onder controle houdt. Het zit dan, zoals dat heet, niet goed tussen de oren.
Ik trof er een mooi voorbeeld van aan in het boekje (2012): Björn Borg en Wimbledon.

Lees verder
Winnen ? Hoe doe je dat ?

Winnen ? Hoe doe je dat ?

Zondagmiddag, 11 juni 2017. Marcella Mesker en Jan Siemerink doen het verslag bij de rechtstreekse beelden van de tennis-finale op Roland Garros. De Spanjaard Rafael Nadal staat tegenover de Zwitser Stan Wawrinka. De eerstgenoemde is tijdens het toernooi 31 jaar geworden. Hij heeft een 4-1 voorsprong in de derde set. Na 27 minuten is er een korte pauze.

Lees verder
Bijna altijd raak ??

Bijna altijd raak ??

Op zondag 4 juni 2017, eerste Pinksterdag, is er, zoals elke zondag, op radio-1 een uitzending van 'De Perstribune'. Govert van Brakel en Margreet Reijntjes voeren een prettig gesprek met hun gasten. Die dag is Daphne Koster er, de aanvoerder van het vrouwenteam van Ajax, dat in het onlangs afgelopen seizoen zowel kampioen werd als de KNVB-beker won.

Lees verder
Sport en Emotie (3)

Sport en Emotie (3)

Een pakkende titel die de belofte inhoudt dat je er veel van kunt opsteken: 'Secrets of Winning Coaches Revealed'. Een boek met twaalf interviews met trainer-coaches, over de werkwijze van 'Australia's finest coaches'. Onder wie ook Ric Charlesworth. Het derde en afsluitende stukje over emoties in de sport.

Lees verder
Sport en Emotie (2)

Sport en Emotie (2)

De speler is even de controle over zichzelf kwijt, doet iets dat volstrekt niet door de beugel kan. De sport is soms ook ongecontroleerde emotie. De sporter als ongeleid projectiel: je weet nooit waar en wanneer de kogel inslaat of de bom explodeert… Wat kun je er aan doen? Hoe pak je als trainer-coach dit soort zaken aan, in een poging te voorkomen dat het fenomeen zich voordoet?

Lees verder